Prevodi i prepisi

Arhiepiskop Kipra: Jednostrana odluka o Ukrajini bi nanela štetu Crkvi

© ROMANIAN ORTHODOX CHURCH/ROBERT NICOLAE

Crkveni problem u Ukrajini koji je u toku trebalo bi da reše sve pomesne Crkve zajedno, a ne svaka pojedinačno, rekao je juče u u intervjuu Romfei Njegovo Blažentvo Arhiepiskop Kipra G. Hrizostom.

Upitan da li smatra da grčke crkve treba da budu prve koje će priznati raskolničku „Pravoslavnu Crkvu Ukrajine“, Arhiepiskop Hrizostom je podvukao da „jednostrana odluka ne bi bila od koristi, a posledica bi bila ono čega se plašim. Ja sam, takođe, mogao da donesem odluku u korist jedne ili druge strane, ali sam shvatio da bi to bilo pogrešno. Zbog toga to nismo učinili.“

U međuvremenu, raskolnici otvoreno očekuju da Crkva Grčke bude među prvima koja će ih priznati, a jedan arhimandrit Crkve Grčke, Epifanije (Dimitriju) će, ovog vikenda, biti rukopoložen za episkopa raskolničke crkve, kako saznaje Unija pravolavnih novinara [Union of Orthodox Journalists].

Kiparski Sveti Sinod je objavio saopštenje o problemu Ukrajine u kome kritikuju rusko prekidanje opštenja sa Carigradom, ali takođe izražavaju i ozbiljne rezerve o ukrajinskim raskolnicima koji su od strane Carigrada primljeni bez kanonskog rukopoloženja.

On, takođe, smatra ispravnim i pravednim to što nijedna pomesna Crkva nije zauzela stav bilo u korist Carigrada ili Moskve. U suprotnom, „imali bismo konačan raskol, sa matematičkom preciznošću,“ dodao je Arhiepiskop.

Značajno je da on nije optužio nijednu Crkvu da je stala na stranu Moskve, kao što grčki i ukrajinski mediji naširoko optužuju Srpsku, Poljsku, Čehoslovačku i Antiohijsku Crkvu, da su stale na stranu Moskve iz političkih razloga. Njegova Svetost, Patrijarh srpski Irinej i njegovo blaženstvo Mitropolit Sava Poljski, pak, naglasili su da je njihova odluka da ne priznaju ukrajinske raskolnike, utemeljena isključivo na kanonskom predanju Crkve.

Potrebno je da sve uključene strane imaju u vidu jedino dobro Crkve, a ne sopstvene interese, naglasio je kiparski Predstojatelj. „Crkva je jedna, i svi moramo da pomognemo da se pridigne. Moramo čuvati pravoslavlje kao zenicu oka“ – rekao je on.

Arhiepiskop Hrizostom je preuzeo ulogu posrednika među Crkvama umesto Patrijarha Vartolomeja, posećujući predstojatelje bratskih pomesnih Crkava kao bi koordinisao i pronašao održivo rešenje za krizu sa kojom se Crkva suočava. U intervjuu je pomenuo da su njegove nedavne posete predstojateljima Srbije, Bugarske i Crkve Grčke dobro prošle i da ih je preduzeo sa blagoslovom Patrijarha Vartolomeja.

Prema njegovom mišljenju, Moskva i Carigrad ne treba da u dijalog ulaze same, već da, kada bude pravo vreme, u dijalog treba da se uključe sve Crkve, što on nastoji da olakša.

Takođe je objasnio da je ideja da poseti druge predstojatelje nastala u razgovoru sa Njegovim Blaženstvom Arhiepiskopom albasnkim Anastasijem, koji nije bio u mogućnosti da mu se pridruži zbog zdravstvenih problema.

Arhiepiskop Hrizostom je takođe najavio da će ga tokom sledeće nedelje posetiti Njegova ekselencija Mitropolit Ilarion Volokolamski, predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske Patrijaršije.

„Ne znam šta on želi, ali budite sigurni da ću mu direktno odgovoriti“ – naglasio je Arhiepiskop.

U zaključku, Arhiepiskop Hrizostom je rekao kako je siguran da će Bog blagosloviti rad Crkve na rešavanju problema, koji se preduzima sa verom i ljubavlju, i u interesu čitave Crkve.

 

Izvor: Archbishop of Cyprus: Any unilateral decision on Ukraine would harm the Church, Orthochristian.com, Athens, May 23, 2019.
Prevod: A. Đ.